Zerokonferansen, hva gikk jeg glipp av?

Dette er min egen oppfatning og gjenfortelling av dag 1 på Zerokonferansen 2014. Jeg har prøvd å trekke fram det ferskeste og friskeste, ettersom klimakonferanser kan ha en tendens til resirkulering av argumenter og fraser. På zerokonferansen sine nettsider kan du uansett se video av presentasjonene.

Zerokonferansen har siden oppstarten i 2006 utviklet seg til å bli Norges største og viktigste klimakonferanse. I år var tittelen Det Grønne Skiftet – Veikart 2030. Tittelen er kanskje ikke så frisk i seg selv, men jeg synes at arrangørene og innlederne lykkes i å gjøre det inspirerende for alle, inkludert oss som jobber med klima og miljø til daglig. Hovedgrepet var å sette fokus på finansverden, en verden som kanskje er fremmed for de fleste av de over tusen deltakerene på Zerokonferansen. På frokostseminaret var spørsmålet «Kan børshaiene redde verden?» med blant annet Abyd Karmali fra Bank of America. Administrerende direktør i «Carbon Markets» stod det i programmet, mens han selv presenterte seg som  «head of Carbon Finance» – ordet karbonfinans er nå offisielt en del av mitt vokabular. Abyd Karmalis presentasjon anbefales. Dette temaet ble fulgt opp utover dagen, heldigvis med Kristin Halvorsen som moderator og «oversetter» av finansuttrykkene som nok ellers ville gått over hodet på meg. Jeg forstod i alle fall at jeg har undervurdert interessen for, og potensialet i, grønne aksjer og investeringer. Klimaendringer har blitt en viktig økonomisk trussel som bankene må ta på alvor. Samtidig blir vi stadig servert bedre og bedre prognoser for lønnsomheten av grønne investeringer og fornybar energi. Ellen Hambro og Marius Holm viste oss ferske tall og grafer som virkelig går løs på myten om at det grønne skiftet er dyrt og ulønnsomt. Det er en oppfatning som ligger 10-15 år tilbake i tid. Hambro presenterte en rapport fra miljødirektoratet som vil bli publisert i løpet av kort tid. I rapporten framkommer det at Norge kan kutte 43% av sine utslipp innen 2030. Holm mener at målet bør være 50%. Det var synd at ikke Hambro og Holm fikk muligheten til å diskutere disse konkrete tallene seg i mellom og ikke minst med klima- og miljøminister Trine Sundtoft. Hennes innlegg var, ikke uventet, mer av den overordnede sorten. Det samme var Jonas Gahr Støre sin kritikk av regjeringen, så hvis du har lite tid kan du godt spole over våre kjære politikere i videoen. Hvis du allerde har fulgt med på dekningen av den femte klimarapporten fra FNs klimapanel, kan du også spole over hovedattraksjonen Rajendra Pachauri, selv om det var flott å fredsprisvinneren live. Jeg vil imidlertid sterkt anbefale overraskelsesmomentet Karan Partovi (bildet) som steppet inn for sin kollega Sasja Beslik i Nordea. Han tok Folketeateret med storm med sin personlige og intelligente miljøappell. Jeg anbefaler også Jan Egelands appell om klimarettferdighet, tross i at Zero ikke viser Ylvis helsprø introduksjon av Egeland i videoen.

Gå inn på SmallPrints twitterkonto for flere bilder og kommentarer fra konferansen. Bruk gjerne kommentarfeltet hvis dere er enig eller i uenig i min oppfatning av programmet. Takk for denne gang, Zero, vi kommer tilbake neste år!

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 


Reidun Schlanbusch

Om

Mitt miljøengasjement kommer fra et humanistisk perspektiv. Jeg ønsker en håndtering av jordas ressurser som gjør at alle mennesker får tilgang på et godt livsgrunnlag. Jeg sitter i styret i smallprint.no og prøver å skrive litt når jeg har tid. Mange av mine innlegg handler om grønne bygg. Til daglig jobber jeg med reduksjon av klimagasser og helse- og miljøfarlige stoffer i byggnæringen, som forsker i SINTEF. Jeg henter selvfølgelig litt inspirasjon fra jobben, men skriver alltid privat og uavhengig på smallprint.no.


'Zerokonferansen, hva gikk jeg glipp av?' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net