Vidundermaterialet Grafen – en liten introduksjon

epa_grafen_600Karbon kommer i mange former, fra den porøse og rimelige grafitten vi bruker i blyanter til steinharde og luksuriøse diamanter. For noen tiår siden kjente vi bare til 3 grunnformer av karbon, de to overnevnte og amorft karbon, men etter hvert har nye strukturer som fullerene og karbonnanorør blitt oppdaget og i 2004 ble grafen nanoteknologiens nye yndling.

Årsaken til dette er at grafen åpner opp for en helt ny type materialer med nye elektriske, optiske og mekaniske egenskaper. Grafen regnes som et 2D-materiale som måles i bredde og lengde, og hvor høyden, på grunn av at den bare er ett atomlag tykt, settes til 0. Grafen blir dermed basisformen til mange karbonstrukturer, enten den er rullet sammen til et rør, foldet sammen til en ball, eller lagt ovenpå hverandre for å danne grafitt.

Under kan du se en fin introduksjonsvideo til grafen og skulle du være interessert i å lære mer om produksjon og anvendelse av grafen kan du f.eks. lese om det i denne artikkelen fra Nanowerk. 

 

Image: Jannick Meyer, U.C. Berkeley

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Tagged:


Lars Fabricius

Om

Veien til et bærekraftig samfunn krever innovasjon, hvilket for meg gjør koblingen mellom nanoteknologi og miljø veldig spennende. I smallPrint ser jeg på anvendelsen av nye systemer og teknologier og hvordan de vil påvirke vår hverdag. Til daglig jobber jeg med utvikligen av fremtidens transportsystemer og anvendelsen av disse.


'Vidundermaterialet Grafen – en liten introduksjon' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net