Ukens Video: Nano i Natur og Nød

Rent vann er veldig viktig for helsen vår, og møter med patogene (sykdomsfremkallende) bakterier eller virus i drikkevannet koster mange mennesker dyrt. For oss nordmenn er det kanskje assosiert med reisediaré, men for mange er problemet mye mer alvorlig enn som så – urent drikkevann koster liv. Bakterier og virus i drikkevannet kan gjøre det livsfarlig. Det fine med bakterier og virus er at de er langt større enn vannmolekyler – og dermed kan de i prinsippet filtreres ut. Selv om de er store i forhold til vannmolekyler er de likevel veldig små. Bakterier er små, med størrelser som fort kan komme under en mikrometer i diameter. Virus er enda mindre. Polioviruset, for eksempel, har en størrelse på 25 nm! Skal man rense vann med filtrering må man da ha små porer. Hvis ikke porene er mindre enn virus slipper uhumskheter fort gjennom og personen som drikker vannet kan bli syk. Får man filter-porene mindre enn virus kan man sikre seg mot dette problemet.

Michael Pritchard lagde et slikt filter i 2007, med porestørrelse på 15 nm, blant annet med den intensjon å bidra med rent vann i katastrofeområder. Under er en TED video med oppfinneren fra 2009. Siden den gang har firmaet hans, LifeSaver Systems, bidratt både med å redde liv i katastrofeområder som Filipinene – og til å holde turgåere friske.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 


Vegar Ottesen

Om

Jeg er veldig glad i både det veldig store og det veldig lille! Jeg følger nøye med på nyheter innen alt fra astronomi til nanoteknologi. Samtidig er jeg opptatt av bærekraft og samspillet mellom mennesker og natur. I doktorgraden min forsker jeg på nanocellulose: Et trygt, miljøvennlig og bærekraftig materiale med veldig spennende egenskaper! På smallprint.no skriver jeg om nanoteknologi som døråpner for bærekraft, helse og miljøvennlighet.


'Ukens Video: Nano i Natur og Nød' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net