Kausalitet?

Ukens graf: Årsak og virkning

Hvordan kan man vite at noe har forårsaket noe annet? Ofte ser forskere etter sammenheng mellom to hendelser, for eksempel om kreftsyke tar en type medisin og så blir friske. Men det er også mulig å trekke feilslutninger basert på to hendelser som tilsynelatende henger sammen, for eksempel når syke påstår at de er blitt kurert av alternativ medisin framfor enn kreftmedisinen de har fått fra legen.

Som mennesker leter vi stadig etter mønster i en kaotisk verden. Vi vil gjerne se årsaken til alt vi observerer. Ukens graf understreker hvor tullete konklusjoner man kom komme fram til hvis man leser årsak inne i alt som henger sammen. Forfatteren Tyler Vigen har laget en serie med grafer som viser ting som samvarierer  – men som ikke egentlig kan påvirke hverandre. Tror du for eksempel at flere mennesker dør ved drukning i svømmebasseng jo flere filmer Nicolas Cage spiller i? Tallene sier det jo! Se flere merkelig korrelasjoner her.

 

Tror dere forskere kan bli lurt av samvariasjoner som ikke skyldes årsak og virkning? Hvordan kan man unngå å bli lurt av sine egne tall?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Molly Bazilchuk

Om

Jeg er teknologinerd med sansen for vakker fysikk og fornybar energi. Jeg er opptatt av å gjøre vanskelige og tunge tema lettforståelig - både for meg selv og andre! Jeg er redaktør i smallPrint, og skriver mye om fornybar energi med vekt på solceller, samt fysikkforskning. På dagtid er jeg stipendiat ved nanomekanikkgruppa på NTNU, hvor jeg forsker på mikrokuler som kanskje kommer i din neste mobiltelefon.


'Ukens graf: Årsak og virkning' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net