Tre om plast

I en artikkel fra 2014 i PLOS ONE er det estimert at over 250 000 tonn plast flyter i havet. 75 % av denne massen er biter over 20 cm store.  De 250 000 tonnene består av 5 000 milliarder biter plast, og 92 % av disse bitene regnes i kategorien mikroplast. (1 bit mikroplast veier selvfølgelig mye mindre enn 1 colaflaske.) Hvor kommer dette fra, og hva er konsekvensen av det? Denne info-operetten kan fortelle:

Ocean Cleanup er et nederlandsk selskap som ønsker å samle opp mye av denne plasten i havet. Nylig annonserte de at de har kommet langt i utviklingen av oppsamlingssystemet sitt, og kommer til å sette ut sine første «lenser» innen et år. Hvordan bygge et system som klarer å sample opp plasten som driver avgårde, samtidig som den klarer å motstå kreftene i stillehavet? I denne presentasjonen forklarer grunnlegger Boyan Slat nettopp dette. I likhet andre offshore-installasjoner som stupetårn i Norges største innsjø, er det ikke bare-bare.

Ocean Cleanup-teknologien klarer ikke å samle opp mikroplasten (avbildet over denne artikkelen), de små bitene som kommer inn i næringskjeden vår. Disse er et problem, siden giftige stoffer binder seg til mikroplasten før den entrer næringskjeden. Selvfølgelig vil oppsamling av store biter plass hindre at disse brytes ned til mikroplast. Men mikroplast kan havne i havet på andre måter. Marit har tidligere omtalt Mepex-rapporten, som sier at det årlig er utslipp av 8000 tonn mikroplast i Norge, hvorav halvparten havner i havet. Figuren under viser klart hva som er den største kilden til utslipp av mikroplast i Norge.

Illustrasjon frå rapporten «Sources of microplastic pollution to the marine environment»/Mepex.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Ida Hjorth

Om

Jeg liker å tenke på hva ting består av og hvordan de henger sammen. Kanskje spesielt det siste. Og det liker jeg å skrive om på smallPrint.no - med hovedfokus på materialer og energi. Vinteren 2017 tok jeg doktorgrad i katalyse, om hvordan CO2 kan omdannes til nyttige stoffer.


'Tre om plast' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net