Hydro på Zerokonferansen 2013

Ord om klimaendring – Zerokonferansen 2013

Innovasjon. Fornybart. Klimaendringer. Solceller. Plusshus. Det er mange ord som gikk igjen på Zerokonferansen 2013. Over to dager snakket mange dyktige mennesker om viktige problemstilling, og lure løsninger. «Det grønne skiftet er i gang» sa de. Og jeg håper de har rett. Er vi virkelig på vei til en ny og grønnere framtid, eller er dette bare fine ord fra engasjerte mennesker?

Det ble vist til svært optimistiske tall i hvertfall. Veksten i solcelleindustrien har jo vært ekspontiell de siste årene, og ser ikke ut til å avta. Marius Holm, daglig leder for miljøstiftelsen Zero, hoppet nærmest opp og ned på scenen da han snakket om dette. «Dette kan bli ganske stort!» ropte han. For selv om det er all time high i oljeinvestering, er jo dette bare fordi de overseer «det grønne skiftet».

Klimaendringer ble argumentert fra et vitenskapelig perspektiv av Thomas Stocker, som ledet IPCC work group 1. Jeg anbefaler alle som ikke har gjort det å sjekke ut «Summary for Policymakers» av rapporten. Her står tallene svart på hvitt. Og om tall ikke er nok, viste Helge Drange fra Universitetet i Bergen en flott simuleringen hvor fargen av jordkloden går fra blått til rødt over de siste hundre årene.

Heldigvis kommer mange med kloke løsninger. Jigar Shah ser på klimaproblematikken som en mulighet, og hjelper folk få lån til å installere solcellepaneler på eget hus. Direktøren i Hydro sto fram og lovte null utslipp innen 2020, og Coca-Cola forklarte hvordan de skal gjøre all plasten i flaskene sine til grønn, sukker-baserte PET.

Høydepunkten på konferansen var allikevel Jeremy Rifkin, en engasjert talesmann for det han kaller for den tredje industrielle revolusjonen. I framtiden skal alle produsere sin egen strøm og styre det selv over en smart grid. Han mener teknologien finnes allerede, det må bare implementeres. For hvis vi forsetter med «business as usual», som flere påpekte, blir jo kloden 6 grader varmere. Og menneskeheten tåler ikke det.

Keynote speakeren Chelsea Clinton hadde et rolig, men likevel kraftfullt innlegg om Clinton Foundations arbeid. Hun understrekte viktighet av utdanning og ungdommen. Dessverre ble hennes tale oppfulgt av et helt forferdelig intervju med Christine Korme. Vi var der for å snakke om grønn energi og samfunn, ikke for å høre om hvordan det er vokse opp i det Hvite Hus eller når Chelsea har tenkt å få barn!

Det er ikke tvil om at det er mange flinke mennesker som tar global oppvarming på alvor, også politikere. Det danske energiminister Martin Lidegaard hadde en inspirerende tale om Danmarks klimasatsning. De skal kutte utslipp med 40% mot 2020, og Lidegaard tror på en politisk løsning som sikrer både det danske økonomi og klima

Dessverre så var våre egne politikere litt mer tilbakeholden. Vår ny klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft hadde ingen spennede nyheter å komme med. Det virker som om hele klimapolitikken hennes er å fortsette med det samme som før. «Det skal lønne seg å velge grønt» sa hun. Det er forsåvidt et godt slagord, men vi skulle gjerne sett at hun hadde mer å komme med.

Erna Solberg startet talen sin med utsagnet «Tiden er inne å gå fra ord til handling». Det er veldig sant, med det så jeg veldig lite til. Men som Torbjørn Johannsen fra Asko understrekte, har vi ikke tid til å vente på myndigheten, og det er vårt ansvar å komme i gang. Vi må være frampå og finne løsninger, for å gå fra ord til handling selv.

Det var mye å si om Zerokonferansen, og dette er bare en liten smakebit. Over det nesten uken kommer smallPrint til å skrive flere innlegg som går mer i dybden på saker som vi mener er spesiellt viktige.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 


Molly Bazilchuk

Om

Jeg er teknologinerd med sansen for vakker fysikk og fornybar energi. Jeg er opptatt av å gjøre vanskelige og tunge tema lettforståelig - både for meg selv og andre! Jeg er redaktør i smallPrint, og skriver mye om fornybar energi med vekt på solceller, samt fysikkforskning. På dagtid er jeg stipendiat ved nanomekanikkgruppa på NTNU, hvor jeg forsker på mikrokuler som kanskje kommer i din neste mobiltelefon.


'Ord om klimaendring – Zerokonferansen 2013' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net