Nanoteknologi og grønn te mot kreft

green-teaFør et legemiddel kommer til salgs i apotek eller en behandlingsmetode tas i bruk på sykehus, kreves en lang rekke studier og forsøk. Først i skåler og flasker på laboratoriet, deretter følger dyreforsøk, og dersom alle tester tilsier at det er trygt, går man i gang med forsøk på mennesker. Hele prosessen fra idé til ferdig medisinprodukt er svært kostbar, tar mange år, og av alle forskingsprosjekter som pågår, er det kun en liten brøkdel som faktisk får suksessresultater hele veien til enden. Likevel er det spennende å følge utviklingen underveis, og se hva som potensielt kan føre til gjennombrudd i legemiddelbransjen.

Jeg har tidligere skrevet om nanopartikler som brukes i kreftmedisinforskning. I en serie fremover vil jeg nå formidle hvordan nanoteknologi forskes på som en mulig medisin mot noen av de vanligste krefttypene vi har i Norge.

Kreft rammer rundt 30.000 nordmenn årlig. I 2011 ble 13718 kvinner og 16189 menn diagnostisert med kreft, og de fem vanligste kreftformene i Norge er prostatakreft, brystkreft, lungekreft, tykktarmskreft og føflekkreft. Rent medisinsk sett er kreft ulike typer sykdommer som inkluderer ukontrollert celledeling. Årsakene til kreft kan være mange, og selv om man i visse tilfeller kan ta forholdsregler (som ved å beskytte seg fra solen for å minske sannsynligheten for føflekkreft), kan sykdommen som kjent ramme «hvem som helst».

Grønn te mot prostatakreft

Epigallocatechin-3-gallate (EGCG), et naturlig aktivt virkestoff i grønn te, har potensiale til å behandle blant annet prostatakreft. Det antas å være en lavere forekomst av prostatakreft blant menn i Japan og Kina, der det drikkes mye grønn te. Forskere har forsøkt å lage kreftmedisin basert på denne ingrediensen, og for at en naturlig komponent skal gi maksimal respons, kreves effektive leveringsmetoder av medisinen til kroppen. For pasientens del, og for enkelhetsskyld, er det fordelaktig å lage en medisin man kan innta oralt. Men problemet med å svelge medisin er at veien gjennom mage-tarmkanalen er ganske røff, med en rekke enzymer og magesyre som kan degradere medisinen. Derfor har en gruppe forskere forsøkt å pakke inn EGCG i chitosannanopartikler. De fant at polymeren chitosan (fylt med den aktive ingrediensen EGCG), holdt seg stabil i det sure miljøet man finner i magen, og dermed forhindret at EGCG ble frigjort for tidlig i kroppen.

For å undersøke effekten av nanopartiklene fylt med medisin, implanterte forskerne tumor xenografts (celler fra én art til en annen) i mus. Det vil si at de tok prostatakreftceller som stammer fra et menneske og transplanterte inn i mus. De fant nevneverdig terapeutisk effekt mot kreftcellene i musene sammenlignet med EGCG uten innpakning i chitosannanopartikler.

Chitosannanopartiklene var motstandsdyktige mot den lave pH-en i magesekken, og begynte først å slippe ut større mengder medisin ved nøytral pH. Ved å rette nanopartiklene direkte mot kreftcellene (ved å bruke gjenkjennelsesmomenter som er typiske på cellemembranen til kreftceller), og deretter la virkestoffet EGCG gradvis slippes ut, resulterer det i høyere dødelighet for kreftcellene. Med videre forskning kan kanskje grønn te brukes aktivt som kreftmedisin.

Bildet er lånt fra myessentia.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Tagged:


Lisa Svartdal

Om

Jeg brenner for medisinsk forskning, og synes alt som omhandler kreftforskning, immunologi og medisiner er spennende. Det er derfor dette jeg skriver mest om på smallPrint.no. Jeg har en mastergrad i bionano fra NTNU, og skrev oppgaven min ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin våren 2015. Siden da har jeg jobbet på Mikrometastaselaboratoriet på Radiumhospitalet. Der arbeider jeg på forskjellige prosjekter innenfor kreftforskning, og lærer mye nytt om hva som skjer på forskningsfronten tett opp mot pasientbehandling.


'Nanoteknologi og grønn te mot kreft' har 1 kommentar

  1. 13. januar 2015 @ 08:03 smallPrint / Detektering av lungekreft i utpust

    […] en lang pause tar jeg nå opp igjen kreftserien. Som nevnt i første artikkel i serien, er det en vanskelig og tidkrevende prosess å få et medikament ut av forskerstadiet, gjennom […]

    Svar


Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net