Nanomaterialer del 1: Hva er nanomaterialer?

«Hva er et nanomateriale?» Det er spørsmålet jeg hører hver gang jeg forteller at jeg studerer nanoteknologi med fordypning i nanomaterialer. Det er da jeg begynner å forklare at nanomaterialer er nær sagt alt du kan tenke deg.

Definisjonen av nanoteknologi er at det skal være i langdeskalaen 1-100 nm. Og når man snakker om nanomaterialer kan den dimensjonen være for én romlig retning, to samtidig, eller det kan gjelde alle tre. Når definisjonen er begrenset til én romlig retning er det snakk om nanometrisk tynne materialer, som ellers kan dekke store områder. Om nanostørrelsen gjelder i to retninger samtidig kan vi for eksempel snakke om et rør som er få nanometer i tykkelsen, men kanskje veldig langt. Er alle tre dimensjonene i nanostørrelse kan dette være en kule med en diameter på for eksempel 40 nm, som er så smått at det er ca. en hundredel av diameteren til et tynt hårstrå.

Når noe er utenfor lengdeskalen 1-100 nm kalles det et bulk materiale. Men skulle vi bare gått etter denne snevre definisjonen hadde det ikke vært så mange nanomaterialer i verden. Heldigvis kan denne definisjonen også gjelde andre ting enn størrelsen på hele materialet.

Mange materialer består av krystaller. Dette kan gjelde både metaller, keramer og polymerer. Hvis man bygger opp materialer fra atomer vil atomene legge seg på en ordnet måte. I et stort materiale vil vi som regel finne mange grupper med ordnede atomer, hvor hver gruppe er vridd litt i forhold til en annen. Hver av disse gruppene er en krystall. Om krystallene som bygger opp et materiale er innenfor størrelsen 1-100 nm, kan vi kalle også en stor materialklump for et nanomateriale.

Noen ganger er det til og med tomrom som bestemmer om noe er et nanomateriale. Mange materialer har porer (tomme hulrom) som strekker seg inn i eller gjennom dem. Om disse porene har en diameter som er innenfor nano-definisjoenen kan også en stor klump av dette materialet kalles et nanomateriale.

Helt kort sagt er nanomaterialer materialer som har minst en dimensjon i nanoskala, materialer som består av nanoskala byggesteiner eller materialer med hulrom som er nanometriske. Det er mange materialer! Men hvorfor er dette spennende? Det kan du lese mer om i del 2.

 

Bildekilde:
Gusev A. I., Nanostructured materials, Rusnano (2011)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 


Sandra Tonstad

Om

Jeg trodde det var best med ting som hadde fasit. Nå vet jeg hvor mye mer spennende det er med det ukjente, og fasineres av alle oppdagelsene som gjøres der man minst venter dem. Jeg er spesielt glad i alt som har med kjemi og materialer å gjøre, og lærer masse mens jeg skriver om dette på smallPrint. Til daglig er jeg en ganske alminnelig masterstudent.


'Nanomaterialer del 1: Hva er nanomaterialer?' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net