Maria Strømme: fokuser på det du brenner for

I en tung og mørk tid av året, med eksamener, frister og stress trengs det noen lysglimt. For meg kom dette i form av et spennende foredrag som Maria Strømme holdt for NTVA i Trondheim. I denne sammenheng fikk vi i smallPrint muligheten til å stille noen spørsmål til denne ledende forskeren.

Maria Strømme er en norsk nanoforsker med bakgrunn innen fysikk. Strømme har gjort karriere i Sverige og holder til i Uppsala, hvor hun har vært med på å utvikle materialet Upsalite og det såkalte «algebatteriet». Hun har mottatt Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens gullmedalje for sitt arbeid. I tillegg til forskning jobber hun mye med vitenskapsformidling, og pratet i sitt foredrag om alt fra medisin, til plast, til batterier og nanoteknologiens posisjon i samfunnet.

Med fokus på nanoteknologi

Ordbok-definisjonene på nanoteknologi er alt som er i skalaen 1-100nm, men hva mener hun selv at ordet «nanoteknologi» beskriver?

– Nanoteknologi er en verktøykasse man anvender for å manipulere materialer på nanoskala for å gi dem de egenskapene man ønsker på vårt makroskopiske, hverdagslige lengdeskala

Når man leser om nanoteknologi i vanlige media, er det lett å få inntrykk av at nanoteknologi kommer til å løse aller verdensproblemer. Strømme er heller ikke beskjeden i sitt foredrag med å vise til kroneksemplene på nanoteknologi innen medisin og miljøteknologi. Noen ganger kan det likevel være vanskelig å unngå å love urealistisk mye, eller gode idéer kan vise seg å feile totalt.

– Den største floppen [innen nanoteknologi] hittil er bruken av sølvnanopartikler i tekstiler for å ta bort svettelukt og drepe bakterier. Sånne produkter burde aldri få kommet ut på markedet. De skaper mye mer skade enn nytte.

Det blir ikke alltid lovet gull og grønne skoger. Noen ganger blir nanoteknologi presentert som kjempefarlig (f.eks. nanopartikler i solkrem). Det er noen områder vi har faktisk grunn til bekymring og Strømme mener at det er bra at det utformes ny lovgivning rundt nanopartikler, hvor det er særlig viktig at disse hviler på solid vitenskapelig grunn. Et område hun trekker frem spesielt er masseproduksjon av nanopartikler både når det gjelder under produksjon («work exposure») og anvendelser av nanopartiklene.

En del av å skape en bevissthet rundt nanoteknologi handler om vitenskapsformidling. Dette er noe også vi i smallPrint er opptatte av. Vi har kommet frem til at en av de store utfordringene består i å formidle noe teknisk eller vitenskapelig tungt på forenklet men ikke fordummet måte. Hvordan takler Strømme denne utfordringer og hvordan når ut til sin målgruppe?

– Jeg har selv veldig tydelige og enkle bilder i hodet mitt som viser hvordan ting fungerer på nanonivå. Det er disse bildene jeg forsøker å overføre til de jeg foreleser for. Det er faktisk ikke så vanskelig.

Setter miljøet i sentrum

Gjennom hele sitt foredrag holdt Strømme stadig fokus på miljøaspektet ved utviklingen vi ser innen nanoteknologi. Hun sier at i sin fremtidsvisjon ser for seg et samfunn basert på smarte HOLDBARE løsninger på alle plan, fra materialvalg og produksjon til gjenvinning

Dette reflekteres også i Strømmes tanker om el-bilens posisjon om ti år og hvilken rolle batterier vil ha i lagring av sol- og vindenergi:

– At elbilen er viktigere og viktigere begynner alle å innse nå. Om 10 år har vi garantert batterier som er laget av mer miljøvennlige materialer enn dagens (dvs materialer som ikke krever så mye energi for å framstille fra gruver og som begynner å bli så stor mangelvare som for eksempel kobolt, som inngår i dagens litiumionebatterier, nå begynner å bli). Når solceller blir mer utbredt enn i dag, kommer man til å se behovet for mindre energilagringseneheter og sånn blir batterier viktigere.

For å få nye teknologier ut på markedet mener Strømme at man må finne en eller flere industrier som våger å være «first-movers», med å introdusere nye batterikonsepter slik at vi på den måten kan få opp produksjonen. Etter disse pionerene vil det være lettere for andre å henge seg på, mener hun. Hun sier også generelt at spørsmålet om å få ny teknologi og særlig nanoteknologi inn i skandinavisk industri er et stort spørsmål. Det vil blant annet kreve at toppledelsen i store selskaper begynner å sette leting etter gode, relevante teknologier på dagsordenen. Dette er det som har skjedd blant annet i USA, hvor mye av teknologien som utvikles i Skandinavia ender opp, eller tapes til alt ettersom hvordan man ser det.

Når det gjelder hvilke teknologier vi kunne hatt særlig bruk for i Skandinavia, setter Strømme få begrensninger:

– All avansert materialteknologi som har med energihøsting, energilagring og transport å gjøre, alt innenfor tech og legemiddelindustrien, samt all cellulosebasert materialteknologi, blant annet.

Hva brenner du for?

På spørsmål avslører Strømme at hun har villet bli fysiker så lenge hun kan huske. Og når jeg spør om hvilke tips hun ville gi til aspirerende forskere, svarer hun:

– Sats på det som kjennes rett i magen. Ikke prøve å være alt for strategisk og heller fokuser på det du kjenner at du brenner for. Da har du størst sjanse for å lykkes og ha det gøy hele tiden. For å lykkes må du kjenne at du har det gøy, for det kreves mye tid for å gjøre bra forskning.

Det kan se ut som om Strømme har tatt sitt eget råd, for det er tydelig at hun brenner for både fysikk, nanoteknologi og miljøet. Om samfunnet velger å følge dette og andre råd Strømme har å gi gjenstår å se. Kanskje har vi en meget lys framtid i vente, tross den mørke årstiden.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 


Sandra Tonstad

Om

Jeg trodde det var best med ting som hadde fasit. Nå vet jeg hvor mye mer spennende det er med det ukjente, og fasineres av alle oppdagelsene som gjøres der man minst venter dem. Jeg er spesielt glad i alt som har med kjemi og materialer å gjøre, og lærer masse mens jeg skriver om dette på smallPrint. Til daglig er jeg en ganske alminnelig masterstudent.


'Maria Strømme: fokuser på det du brenner for' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net