Julens dufter

Desember er en måned full av deilige advents- og julelukter. Nystekte pepperkaker, dryssende grantre, gløgg og klementiner. Et hav av forskjellige dufter som vi kan kose oss med, men hvordan klarer vi egentlig å oppfatte de ulike luktene?

I nesa er det rundt 10 millioner luktesansceller. Disse cellene har fine tråder (stereocilier) som kan ”fange” luktmolekyler som svever i luften. Luktmolekylene er kjemiske forbindelser i gassform som vi kaller odoranter. Etter at de fine trådene i nesa har bundet odoranter, utløses impulser som resulterer i signaler til hjernen. Hjernen tolker en sammensetning av impulser fra flere luktesansceller, og slik klarer vi å identifisere lukten.

Det finnes også et annet luktesystem, som består av luktesansceller som har små utbuktninger istedenfor fine tråder. Disse cellene blir stimulert av organiske molekyler som utskilles i svette, urin og andre kroppssekreter. Slike organiske molekyler kalles feromoner, og kan påvirke blant annet aggresjon, hormonsekresjon og parring hos et individ av samme art.

Så da vet vi litt mer om hvordan lukteorganet vårt fungerer. Trekk pusten dypt inn gjennom nesa og nyt alle julens dufter.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Tagged: ,


Lisa Svartdal

Om

Jeg brenner for medisinsk forskning, og synes alt som omhandler kreftforskning, immunologi og medisiner er spennende. Det er derfor dette jeg skriver mest om på smallPrint.no. Jeg har en mastergrad i bionano fra NTNU, og skrev oppgaven min ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin våren 2015. Siden da har jeg jobbet på Mikrometastaselaboratoriet på Radiumhospitalet. Der arbeider jeg på forskjellige prosjekter innenfor kreftforskning, og lærer mye nytt om hva som skjer på forskningsfronten tett opp mot pasientbehandling.


'Julens dufter' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net