Tror du på Julenissen?

Da er endelig den store dagen kommet. GOD JUL til alle sammen! Dette er Julenissens store dag. Hvis noen fortsatt lurer på om han faktisk finnes, kan kanskje fysikken gi oss svaret? Astronom og astrofysiker Linda Harden har skrevet en artikkel om akkurat dette! Her er hennes resonnement:

  1. Ingen kjente arter av reinsdyr kan fly. MEN det er 300 000 arter av levende organismer som ennå ikke er klassifisert, og mens de fleste av disse er insekter og bakterier, utelukker ikke dette flyvende reinsdyr som bare Julenissen har sett.
  2. Det er 2 milliarder barn (personer under 18 år) i verden. MEN siden Julenissen ikke (antar man) besøker de muslimske, hinduistiske, jødiske og buddhistiske barn, reduseres arbeidsmengden til 15% av det totale – 378 millioner i henhold til Population Reference Bureau. Med et gjennomsnittlig (fra folketelling) antall barn på 3,5  per husholdning blir det 91,8 millioner hjem. Dette forutsetter at det er minst ett snilt barn i hvert hjem.
  3. Julenissen har 31 timer på julaften til å jobbe med, takket være de forskjellige tidssonene og jordens rotasjon, forutsatt at han reiser fra øst mot vest (noe som virker logisk). Dette gir 822,6 besøk per sekund. Det betyr at for hvert kristne hjem med snille barn har Julenissen  1/1000-dels sekund på å parkere, hoppe ut av sleden, hoppe ned gjennom pipa, fylle eventuelle strømper, legge julegavene under treet, spise det som har blitt satt fram, komme tilbake opp pipa, komme tilbake i sleden og gå videre til neste hus. Forutsatt at hver av disse 91,8 millioner stoppene er jevnt fordelt rundt jorden (hvilket vi selvfølgelig vet å være usant, men i forbindelse med våre beregninger vil godta), snakker vi nå om lag 1,26 km per husholdning, en total tur på 121,5 millioner km. Det er ikke medberegnet ting de fleste av oss må gjøre minst en gang hver 31 timer, pluss fôring etc.
    Dette betyr at Julenissens slede beveger seg 1089 km per sekund, mer enn 3000 ganger lydens hastighet. Til sammenligning er det raskeste menneskeskapte kjøretøy på jorden Ulysses romsonden. Den beveger seg «bare» 44,1 km per sekund – et konvensjonelt reinsdyr kan løpe, maksimalt, 24,1 km per time.
  4. Nyttelasten til sleden også et interessant aspekt. Forutsatt at hvert barn ikke får mer enn et middels-stort lego sett (0,9 kg), bærer sleden 321 300 tonn, ikke medregnet Julenissen som alltid er beskrevet som litt overvektig. På land kan et konvensjonelt reinsdyr ikke trekke mer enn 136 kg. Dersom vi antar at «flygende reinsdyr» (se punkt # 1) kan trekke ti ganger normal tyngde, kan vi ikke gjøre jobben med åtte eller ni. Vi trenger 214 200 reinsdyr. Dette øker nyttelasten – ikke medregnet vekten av sleden – til 353 430 tonn. Igjen, for sammenligning – dette er fire ganger vekten av dronning Elizabeth (båten).
  5. 353 000 tonn som flyr 1089 km per sekund skaper enorm luftmotstand – dette vil varme opp reinsdyrene opp på samme måte som romskip som kommer inn i jordens atmosfære. De to første reinsdyrene vil absorbere 14,3 kvintillioner joule med energi. Per sekund. Hver. Kort sagt, vil de bryte ut i flammer nærmest umiddelbart, eksponere reinsdyrene bak dem, og skape et overdøvende supersonisk smell. Hele reinsdyr-ekvipasjen ville fordampe i løpet av 4,26 tusendels sekund. Nissen vil, i mellomtiden, bli utsatt for sentrifugalkrefter 17 500 ganger større enn tyngdekraften. En 113-kilos julenisse (som er en latterlig slank nisse) ville bli festet til baksiden av sleden med en kraft på 19 194 143 newton.

Konklusjon – Hvis julenissen noen gang har leverte gaver på julaften, han er død nå.

GOD JUL!

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Henrik Riis

Om

Jeg er opptatt av hvordan utvikling og bruk av teknologi påvirker samfunnet og oss som enkeltmennesker. Teknologi og vitenskap er veldig relevant for viktige samfunnsspørsmål. Jeg har gått master/siv. ing. i nanoteknolgi på NTNU. Nå tar jeg doktorgrad ved Universitetet i Oslo.


'Tror du på Julenissen?' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net