Kuldelokk

Vinteren bringer med seg mange gleder som skiturer, kakao foran peisen og jul. Dessverre kan den også bringe med seg datokjøring i storbyene og perioder med dårlig luftkvalitet. Hvordan kan såkalte «kuldelokk» oppstå, hvorfor holder den på all forurensningen og hvorfor skjer det som oftest om vinteren?

Værfenomenet som er ansvarlig heter temperaturinversjon. Vanligvis synker temperaturen med høyden i troposfæren (nederste delen av atmosfæren). Det er fordi solen varmer opp jordoverflaten som igjen varmer opp luften den er i kontakt med. Derimot kan dette under visse type forhold reverseres slik at temperaturen øker med høyden opp til en viss høyde.  Et av disse forholdene er om vinteren når jordoverflaten får mindre varme fra solen, og bakken dermed kjøler ned luften.

Forurensning blir stoppet av et varmere luftlag i Lochcarron, Skottland. Bildet tatt av JohanTheGhost. Lisensiert under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Forurensning blir stoppet av et varmere luftlag i Lochcarron, Skottland. Bildet tatt av JohanTheGhost. Lisensiert under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Temperaturinversjon bringer med seg flere vær-relaterte effekter blant annet «kuldelokk» som vi nå skjønner egentlig burde hete varmelokk. Luft blir vanligvis varmet opp av jordoverflaten og stiger, og ny kald luft faller ned. Denne kalde luften vil så bli varmet opp og sånn fortsetter det. Dette kalles konveksjon og resulterer i at luft strømmer rundt. Når det nederste laget er kaldest, slik som i temperaturinversjon, stopper denne syklusen midlertidig. Dermed blir det ikke noe utskiftning av luften og konsentrasjonen av forurensing øker.

Nå som du vet hva som er årsaken, er det forhåpentligvis lettere å la bilen stå med godt humør. Det er nemlig ingen sin skyld med mindre man kan skylde på værgudene.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Tagged:


Henrik Riis

Om

Jeg er opptatt av hvordan utvikling og bruk av teknologi påvirker samfunnet og oss som enkeltmennesker. Teknologi og vitenskap er veldig relevant for viktige samfunnsspørsmål. Jeg har gått master/siv. ing. i nanoteknolgi på NTNU. Nå tar jeg doktorgrad ved Universitetet i Oslo.


'Kuldelokk' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net