Kropp på en chip?

Dagens luke er svært fremtidigsrettet, og utrolig fascinerende! Blant forskningsmiljøer over hele verden jobbes det nemlig med å lage ulike kroppsdeler på en chip. Et hjerte her, en lunge der. Det er selvfølgelig ikke snakk om organer i full skala, men små mikromiljøer med celler, proteiner og annet biologisk materiale som etterligner det miljøet man finner for eksempel i en nyre. Dermed kan man for eksempel putte medisiner eller giftstoffer på denne «nyren», og se på hva som skjer. Dette kan gi en modell for hvordan kroppen vår takler ulike påkjenninger, uten av vi tester på mennesker og dyr. TEDx presenterer det fint i denne filmen, men om du ikke får sett den, kan jeg love at jeg kommer til å skrive mer om dette ved en senere anledning. Body-on-a-chip er altfor fascinerende til å la gå i glemmeboken!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 


Lisa Svartdal

Om

Jeg brenner for medisinsk forskning, og synes alt som omhandler kreftforskning, immunologi og medisiner er spennende. Det er derfor dette jeg skriver mest om på smallPrint.no. Jeg har en mastergrad i bionano fra NTNU, og skrev oppgaven min ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin våren 2015. Siden da har jeg jobbet på Mikrometastaselaboratoriet på Radiumhospitalet. Der arbeider jeg på forskjellige prosjekter innenfor kreftforskning, og lærer mye nytt om hva som skjer på forskningsfronten tett opp mot pasientbehandling.


'Kropp på en chip?' har 1 kommentar

  1. 2. februar 2015 @ 09:28 smallPrint / Kropp på en chip

    […] fjorårets julekalender viste jeg en spennende film fra TEDx, og her beskriver jeg hvordan menneskelige organer på chiper […]

    Svar


Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net