Gustave Eiffel

I dag er det 184 år siden fødselen til Gustave Eiffel. Han er mest kjent for å stå bak det ikoniske Eiffeltårnet, men var også involvert i andre nyskapende konstruksjoner i tillegg til å være en vitenskapsmann innen feltet aerodynamikk (læren om bevegelse i gasser).

Fra broer til Frihetsgudinnen

Etter endt utdanning ved École Centrale des Arts et Manufactures i Paris, startet han etter hvert et selskap som fokuserte på å bygge broer. Dette var hans spesialisering fra universitetet, og han hadde stort fokus på å bruke matematikken for å skape større, lettere og sterkere konstruksjoner. Eiffel ble over tid involvert i flere ulike typer konstruksjoner og hans bragder inkluderer blant annet et observatorium med bevegelig kuppel og en katedral.

Da den opprinnelige hovedingeniøren bak Frihetsgudinnen døde plutselig, ble Eiffel valgt til å ta over prosjektet. Han designet et nytt internt system for å bære vekten av de eksterne kobberplatene som baserte seg på et skjelett i metall. Det liknet hans tidligere brokonstruksjoner og som kan sammenliknes med rammeverket som er Eiffeltårnet.

Jernmagikern

800px-Eiffel_tower-ParisDa Eiffeltårnet sto ferdig i 1889 sto det 320 meter høyt, og var et mesterverk i sin tid og i konstruksjonshistorien. Tårnet er bygget av jern og er veldig lett, sammenliknet med høyden. Det er så lett at en skalert modell på 30 cm måtte veid litt under 7 gram for å kunne sammenliknes.

Tårnet består av 18.000 deler som måtte settes sammen helt presist. Siden Eiffel var veldig interessert i aerodynamikk, er alle delene og tårnet som helhet designet med tanke på å motstå vinden. I de verste vindkastene bever toppen av tårnet seg bare 15 cm.

Det var dette bygget som ga Eiffel tilnavnet «jernmagikern». Det var likevel mange som var skeptiske til bygget, og syntes det var stygt og ubrukelig. Til dette skal Eiffel ha sagt:

“Tenker man at siden jeg er ingeniør så er jeg ikke opptatt av skjønnhet eller at jeg ikke forsøker å bygge vakkert så vel som solid og holdbart? Er ikke det som er sterkt alltid underlagt uskrevne harmonibetingelser? … Uansett, det er noe tiltrekkende og sjarmerende ved det veldig store som ikke forklares av alminnelige teorier om kunst.”

– Gustave Eiffel (sitat på engelsk)

Bygget ble imidlertid straks en turistattraksjon og år senere begynte også skeptikerne å se på tårnet som et kunstverk. I dag er tårnet selve symbolet på Paris, og et sted mange drømmer om å besøke. Tårnet ble nylig symbolet på COP21, klimakonferansen, som fant sted i Paris for få dager siden.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 


Sandra Tonstad

Om

Jeg trodde det var best med ting som hadde fasit. Nå vet jeg hvor mye mer spennende det er med det ukjente, og fasineres av alle oppdagelsene som gjøres der man minst venter dem. Jeg er spesielt glad i alt som har med kjemi og materialer å gjøre, og lærer masse mens jeg skriver om dette på smallPrint. Til daglig er jeg en ganske alminnelig masterstudent.


'Gustave Eiffel' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net