http://mes-actus.fr/cop21-au-bourget-hollande-a-accueilli-toute-la-planete/

Alt du lurte på om COP21 men ikke turte å spørre om

Lørdag 12. desember underskrev 195 land en klimaavtale i Paris på klimakonferansen COP21. Det omtales som et historisk øyeblikk, og det er første gang så mange land har blitt så enig om noe som har med klima å gjøre. Bakgrunnen for klimakonferansen skrev Reidun om tidligere i julekalenderen; her er min oppsummering.

Hva skjedde på COP21 egentlig?

COP21 gikk av stabelen i Paris for drøyt to uker siden. Målet har vært å få til en avtale mellom alle verdens land for å hindre global oppvarming. Natt og dag har forhandlere diskutert fram og tilbake. Disse årlige klimakonferansene omtales som et hektisk sirkus, hvor forhandlere ikke rekker å sove og knapt spiser.

Klimakonferansen COP21 foregikk i Paria mellom 30. november og 12. desember.

Klimakonferansen COP21 foregikk i Paria mellom 30. november og 12. desember.

På fredag ettermiddag presenterte Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius det endelig utkastet, som de 195 representerte landene måtte velge om de skulle godkjenne eller blokkere for enighet.  Mange var redd for at enkelte sta land skulle nekte å undertegne. Men overraskede nok gikk avtalen gjennom lørdag ettermiddag.

Tegneserieskaperen Jenny Jordahl dro på klimakonferansen; hennes daglige dekning av COP21 finner du her.

Hvorfor er det så overraskende at alle ble enige?

Alle land som stilte på COP21 hadde krav og ønsker i forhold til hva avtalen skulle inneholde og hva den skulle utelukke. Øystatene som ligger nært havnivå er redd for at deres land rett og slett skal forsvinne ved økende havnivå, og ville derfor ha en ambisiøs avtale som lover erstatning for det de taper på grunn av global oppvarming. Obama i USA vil ikke ha en juridisk forpliktende avtale som måtte godkjennes av kongressen. Saudi Arabia og andre oljeavhengige nasjoner ville ikke at det skulle stå eksplisitt at de måtte slutte å produsere olje. India vil ha muligheten til å prioritere det å løfte tre hundre millioner av deres borgere ut av fattigdom før de kutter utslipp. Alt dette, og mer, måtte innfris på en tilfredsstillende måte for at avtalen skulle gå gjennom. Og på magisk vis gjorde det det.

http://mes-actus.fr/cop21-au-bourget-hollande-a-accueilli-toute-la-planete/

Politikere fra 195 land ble enige om å kutte CO2 utslipp og begrense global oppvarming til 2 grader. Bilde fra http://mes-actus.fr/

En tegneserie publisert i Nature før klimakonferansen oppsummerer noen av de politiske forholdene som spilte seg ut ved COP21.

Hva inneholder avtalen?

Hele avtalen kan du lese her, men den er fryktelig tung og juridisk. I avtalen står det blant annet at global oppvarming skal begrenses til 2 grader, og helst 1,5 grader, men det står ikke så mye om hvordan. Det står også at verden skal ble klimanøytral innen slutten av dette århundre, men det er ingen plan for hvor fort dette skal skje. Det står også en hel del om hvordan u-land skal støttes i det grønne skiftet, og få hjelp dersom de rammes av klimaendringene. En mer omfattende analyse av innholdet kan du lese her.

Hvordan kommer dette til å påvirke Norge?

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft har uttalt til Aftenposten og VG at avtalen «setter verden på en ny kurs, mot lavkarbonsamfunnet. Det vil få virkninger også for Norge.» Nøyaktig hva slags virkninger gjenstår det å se, da avtalen ikke representerer noen fullstendig plan. Det som er klart er at Norge må skjerpe klimapolitikken ytterligere i forhold til dagens mål.

Miljøorganisasjoner som Bellona og politiske parti hvor miljø er en kjernesak jubler, og tar avtalen som et tegn på starten på slutten av Norge som oljesamfunn. Andre, som olje- og energiministeren Tord Lien, er ikke fullt så enige. De nødvendige kuttene kan bli dyre for Norge.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil_platform_in_the_North_Sea.jpg#/media/File:Oil_platform_in_the_North_Sea.jpg

Er det slutt på oljeutvinning i nordsjøen? Bilde licensert under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Forhåpentligvis vil også forpliktelsene i COP21 føre til at fornybare teknologier som allerede er utviklet, som solceller og vindturbiner, tas i bruk raskere. Manges av disse teknologiene er allerede relativt moden forskningsmessig, men det krever politisk vilje for at de skal kunne erstatte fossilt brensel. For å nå de nødvendige utslippskuttene er det veldig aktuelt å ta i bruk karbonfangst- og lagringsteknologier. smallPrint følger spent med! 

Er det en god avtale? Kommer den til å redde verden?

Før konferansen skrev den britiske avisen The Guardian en liste med ti punkter på hva som definerte suksess ved COP21. Ut i fra min forståelse av avtalen, får den 5/10 på The Guardians punkter. Det er slett ikke verst, men vi er langt fra å redde verden enda.

Avtalen kritiseres for å være ekstremt vag. Den er ikke juridisk bindende, slik at land som ikke når utslippsmål vil ikke kunne straffes. Det er heller ikke beskrevet noe klar plan for når vi skal bli fossilfrie, faktisk så nevnes ikke ordene ‘fossilt brensel’, ‘olje’ eller ‘gass’ i avtalen i det helle tatt. Det mest positive ved avtalen, unntatt at alle faktisk er enige, er at avtalen skal strammes inn hvert 5. år. Forhåpentligvis vil disse innskjerpingene hjelpe oss med å nå det endelige målet  – å stanse global oppvarming.

Ekspertenes reaksjon til klimaavtalen kan du lese blant annet her.

Jeg har ikke vært tilstede på COP21, og vil gjerne kreditere Oles klode på Aftenposten.no  og The Guardian  som eksellente kilder til dekning av konferansen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 


Molly Bazilchuk

Om

Jeg er teknologinerd med sansen for vakker fysikk og fornybar energi. Jeg er opptatt av å gjøre vanskelige og tunge tema lettforståelig - både for meg selv og andre! Jeg er redaktør i smallPrint, og skriver mye om fornybar energi med vekt på solceller, samt fysikkforskning. På dagtid er jeg stipendiat ved nanomekanikkgruppa på NTNU, hvor jeg forsker på mikrokuler som kanskje kommer i din neste mobiltelefon.


'Alt du lurte på om COP21 men ikke turte å spørre om' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net