3 steg til bedre julemat

camillatjønnthingvoll

Foto: Camilla Thingvoll/NRK

Jula skal ikke handle om dårlig samvittighet for miljøet, men er du som oss så synes du det er fint å vite hvordan du kan bidra til et grønnere samfunn. Du vil også gjerne vite hvilke av dine valg som har størst effekt på miljøet. Den norske forskeren Kjartan Steen-Olsen forsker på nettopp dette, doktorgraden hans handlet opp CO2-utslippet til norske husstander.  I november stilte han opp på Forbrukerinspektørene med sju gode råd om CO2-kutt  til mannen i gata.

Det første rådet til Kjartan er å ha én dag i uka helt uten forbruk av kjøtt eller kjøttprodukter i uka. I følge Kjartans beregninger vil dette kutte ditt Co2 utslipp med 53 kg Co2 per år. Mange gjennomfører dette tiltaket gjennom såkalt «kjøttfri mandag» Får vi til kjøttfri mandag i jula da dere? 4. juledag er en mandag. Hadde det ikke vært deilig å gi kropp og sinn en grønn dag midt i romjula? Husk at dette også gjelder pålegg etc.

mandag

Ånei, skal du ha juleselskap den dagen? Tradisjon? Da kan jeg berolige deg med at du kan oppnå den tradisjonelle norske julesmaken med vegetariske ingredienser. Sjekk ut denne nøttesteken som du kan erstatte ribbe eller pinnekjøtt med samtidig som du beholder det tradisjonelle tilbehøret. Eventuelt kan du lage denne deilige posteien av norske rotfrukter. Lager du i tillegg noen lekre rødbetkaker eller disse flotte «vegisterkakene«, kommer ingen til å klage!

veganmisjonen

Vegisterkaker. Bildet er lånt fra www.veganmisjonen.com

Et annet godt tips for å redusere kjøttforbruket er å løfte fram tilbehøret og tilberede mindre av selve kjøttet, for eksempel ved å erstatte halvparten av kjøttdeigen med bønner til taco’n. Her er en oppskrift på en mektigere kålrotstappe med linser. Den er god og mettende og vil redusere behovet for kjøtt på tallerkenen, kanskje til og med på selveste julaften?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Reidun Schlanbusch

Om

Mitt miljøengasjement kommer fra et humanistisk perspektiv. Jeg ønsker en håndtering av jordas ressurser som gjør at alle mennesker får tilgang på et godt livsgrunnlag. Jeg sitter i styret i smallprint.no og prøver å skrive litt når jeg har tid. Mange av mine innlegg handler om grønne bygg. Til daglig jobber jeg med reduksjon av klimagasser og helse- og miljøfarlige stoffer i byggnæringen, som forsker i SINTEF. Jeg henter selvfølgelig litt inspirasjon fra jobben, men skriver alltid privat og uavhengig på smallprint.no.


'3 steg til bedre julemat' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net