Faglig bypåske

Idag er det skjærtorsdag, og jeg måtte tidlig denne uken slette sosiale medier fra telefonen og logge av facebook på macen. Minimere fristelsen til å sjekke nyhetsstrømmen og instagram-feeden, da de ikke overraskende er overfylt av sol, snø, fjell, ski og glade mennesker med påskestemning. Ikke at bypåsken er så ille altså, men den består av lange dager med jobbing for min del i år. Jeg kan vel si at masterstresset for alvor har kicket inn, og jeg er som mange andre masterstudenter bekymret for å ikke bli ferdig med alt jeg ønsker å gjøre før innlevering. Det er litt forskjell på å skrive en master som er basert på et litteraturstudie eller simuleringer (som man ofte kan gjøre hvor som helst og når som helst), og labarbeid. Jeg er litt begrenset av at labutstyret jeg trenger først og fremst er tilgjengelig uten for lang reisevei, åpent (hurra for røde dager) og fungerende. De siste ukene har jeg slitt med alle tre kategorier, noe som tærer på både motivasjon og stressnivå. Men solstrålen i denne ellers litt regntunge torsdagen i Oslo er at disse begrensningene har åpnet for andre spennende muligheter, takket være hjelpsomme kollegaer!

Det første som satt en demper på framgangen skjedde for ca. en måned siden, og det var nemlig at sveipeelektronmikroskopet (Ja, jeg vet at det der høres helt tullete ut på norsk! Scanning electron microscope heter det på engelsk, og det kalles som regel for en SEM) var nede på grunn av service. Dette skjedde beleilig nok rett etter at jeg hadde laget første batchen med det jeg håpet var yolk-shellpartikler, og da satt jeg der og var litt rådvill. Hvordan skulle jeg nå klare å se om jeg hadde fått til noe som lignet på det jeg prøvde på? Tidligere har jeg tatt SEM-bilder av silisiumpartiklene mine uten coatinger, som de under. Her ligger det flere agglomerater (samlede partikler som har en eller annen form for kjemisk binding mellom seg) spredd på en karbonteip.

Et SEM-bilde av silisiumpartikler som er mellom 50nm og 1 mikrometer store

Et SEM-bilde av silisiumpartikler som er mellom 50nm og 1 mikrometer store

Silisiumpartikler i et agglomerat

Silisiumpartikler i et agglomerat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siden SEMen var nede har jeg fått tatt igjen litt etterlengtet skriving på oppgaven, og etter noen uker med skriving og avdelingsseminar på Skeikampen (enda en fordel ved å ta master på IFE!) var jeg igjen klar for å ta igjen det tapte på lab. Så mandag denne uken var Trygve, veilederen min, og jeg så heldige at vi fikk være med Asbjørn (snart Dr. Ulvestad) på den megasuperfine TEMen (Transmisjonselektronmikroskop, ENDA bedre enn SEM. Men til gjengjeld mye vanskeligere å bruke) på Universitetet i Oslo. Asbjørn bruker denne jevnlig til doktorgradsarbeidet han gjør i samarbeid med IFE, og hadde booket fire timer i tilfelle noe kom opp. Så da fikk Trygve og jeg booket ham for Siproco/masterarbeid!

Trygve titter mens Asbjørn gjør klar prøven

Trygve titter mens Asbjørn gjør klar prøven

Finger to scale. Prøven sitter ved enden av pinsetten, på en liten kopper-"disk"

Finger to scale. Prøven sitter ved enden av pinsetten, på en liten kobber-«disk» og man må bruke et optisk mikroskop for å plassere den i prøveholderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dessverre fant vi ikke det coatinglaget vi så etter, så jeg må nok jobbe hardere på laben framover, men jeg er en opplevelse rikere og fikk noen fantastisk beskrivende bilder av partiklene mine i høyere oppløsning enn jeg klarer å få til med SEMen. Tusen, tusen takk til Asbjørn som lot oss få være med inn i TEM-bunkeren. Den er nemlig superisolert fra omverdenen for å minimere vibrasjoner (vibrasjoner på noen få nanometer vil skape forstyrrelser i bildene) og temperaturforandringer. Vi måtte sitte musestille i ca. 40 sekunder hver gang vi skulle ta et bilde.

Bilde 10.04.2017, 16.53.21

Asbjørn setter prøveholderen inn i TEMen

Tilbake til skriving og noen glass vin. God påske alle sammen!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Tagged: , , , ,


Om

Jeg studerer nanoteknologi i håp om å lære om hvordan vi kan utnytte dens unike egenskaper, samtidig som vi både forbedrer dagens teknologier og finner nye, smarte løsninger på energirelaterte miljøproblemer. Jeg er nå inne i mitt siste semester på nanoteknologistudiet på NTNU der jeg skriver masteroppgave om bruken av nanopartikler av silisium i Li-ionebatterier hos Institutt for Energiteknikk. I forbindelse med masteroppgaven min kommer jeg til å blogge her på smallPrint om ting som skjer i forskningsprosjektet jeg er en del av.


'Faglig bypåske' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net