ByggEkstra: Zero Village Bergen

På forskningssenteret ZEB (the Research Centre on Zero Emission Buildings) har det vært jobbet hardt for å få til nullutslippsbygg. Det er bygg som er konstruert for redusere klimagassutslippene knyttet til materialer og drift mest mulig, og som kompenserer for resten med produksjon av ren energi. ZEB pilotbygg har alt sett dagens lys, blant annet på Kjørbo i Sandvika og i Larvik. Lesere som jobber eller studerer på Gløshaugen i Trondheim kan iakta ZEB-piloten Living Lab på vei hjem.

Men er vi klare for å ta et skritt videre, kan vi lage en hel bydel med null utslipp? Etter å ha sittet en hel dag på Snøhettas kontor i Oslo, sammen med kolleger fra SINTEF/ZEB og flere av partnerne i prosjektet, så tror jeg at det blir veldig utfordrende – men mulig.

Zero Village Bergen er det største pilotprosjektet i ZEB. Målet er å utvikle et stort nytt boligområde uten klimagassutslipp. Plasseringen på Ådland, ved Blomsterdalen i Bergen, har vært gjenstand for mye diskusjon. Noe av problematikken ble oppsummert i Fanaposten i fjor, etter at miljøvernminister Bård Vegar Solhjell ga grønt lys for prosjektet. Hovedinnvendingene har vært avstanden til bybanen og det eksisterende natur og -rekreasjonsområdet Ådland er i dag.  Arkitektene i Snøhetta har allerede lagt ned mye arbeid i utformingen av prosjektet, der hensynet til natur og tilrettelegging for miljøvennlig transport er tatt inn i designet. Selvfølgelig må det også designes med miljøvennlig materialvalg, minimalt energibruk og produksjon av ren energi på toppen av det hele.

ZeroVillageBergenJeg ønsker å skrive litt i ByggEkstra om de mest interessante miljøbygg-prosjektene jeg er involert i fra mitt fagmiljø på SINTEF Byggforsk. Det blir bare refleksjoner over resultater som allerede er offentlig informasjon og jeg vil linke til publikasjoner, pressemeldinger og rapporter etterhvert som de kommer. Noe jeg synes er spennende med å jobbe med så ambisiøse prosjekter er at man må prøve å designe for situasjoner flere tiår fram i tid. Tenk deg at du våkner opp i Zero Village Bergen i 2030. Foruten at håret ditt har blitt grått og barna dine snakker kav bergensk, hvilke behov må designerne møtekomme i hverdagen din om 15 år? Kjører du el-bil? Hybrid? Førerløs? Fra en felles car-pool for området? Det er ikke lett å se inn i krystallkula, men vi kan jo prøve å påvirke framtidige deg litt da. Til å leve miljøvennlig i Norges første nullutslippsby. Det synes jeg det er spennende å være med på.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Reidun Schlanbusch

Om

Mitt miljøengasjement kommer fra et humanistisk perspektiv. Jeg ønsker en håndtering av jordas ressurser som gjør at alle mennesker får tilgang på et godt livsgrunnlag. Jeg sitter i styret i smallprint.no og prøver å skrive litt når jeg har tid. Mange av mine innlegg handler om grønne bygg. Til daglig jobber jeg med reduksjon av klimagasser og helse- og miljøfarlige stoffer i byggnæringen, som forsker i SINTEF. Jeg henter selvfølgelig litt inspirasjon fra jobben, men skriver alltid privat og uavhengig på smallprint.no.


'ByggEkstra: Zero Village Bergen' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net