ByggEkstra: Solcellene du ikke ser

Bygningsintegrerte fotovoltaiske systemer (BIPV-systemer) er solceller integrert i bygg. Solcellepanelene er integrert i taket, eller i fasaden, og gjør jobben som både værbeskyttelse og strømprodusent på en gang. Noen solceller er enda mer sømløse: du ser dem ikke fordi for eksempel vinduene, eller takstenen, er solcellene. Flere spår at dette er solcellenes framtid: de vil være sømløst integret i våre urbane omgivelser. For en tid tilbake postet jeg denne videoen om solcelle-veier på smallprint.

Kilde: https://evergreenrenewableenergy.wordpress.com/

Her i Norge har vi hatt en litt forsiktig tilnærming til solceller, men det er i ferd med å endres. I denne artikkelen viser TU fram et prosjekt der man lyktes med solceller på Svalbard. I artikkelen forklarer TU hvorfor kulde faktisk gir bedre effekt fra solcellene.

Kilde: Solar Thermal Magazine

Kilde: Solar Thermal Magazine

 

Det nyoppstartede FoU-prosjektet «Bygningsintegrerte solceller for Norge» (BIPV Norway) har som mål å identisere og utvikle robuste BIPV-løsninger for norsk klima og norske byggetradisjoner, og å framskaffe kunnskap for framtidig utvikling av materialer, komponenter og løsninger som kan skreddersys for klimaet og solinnstrålingsbetingelsene i Norge. Prosjektet er støttet av Norsk Forskningsråd. Følg med på nettsiden til prosjektet for oppdateringer på dette spennende temaet.

Les også denne artikkelen om hvordan solceller fungerer,  eller denne artiklen om nanoteknologi i solceller, på smallprint.no.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Reidun Schlanbusch

Om

Mitt miljøengasjement kommer fra et humanistisk perspektiv. Jeg ønsker en håndtering av jordas ressurser som gjør at alle mennesker får tilgang på et godt livsgrunnlag. Jeg sitter i styret i smallprint.no og prøver å skrive litt når jeg har tid. Mange av mine innlegg handler om grønne bygg. Til daglig jobber jeg med reduksjon av klimagasser og helse- og miljøfarlige stoffer i byggnæringen, som forsker i SINTEF. Jeg henter selvfølgelig litt inspirasjon fra jobben, men skriver alltid privat og uavhengig på smallprint.no.


'ByggEkstra: Solcellene du ikke ser' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net