ByggEkstra: Opera-marmor med nanoteknologi

Det nye forskningsprosjektet heter Nano-Cathedral og er startet av det italienske forskningsinstituttet INTSM. Prosjektet tar sikte på å utvikle nye materialer, teknologier og prosedyrer for restaurering og bevaring av stein i gamle katedraler og monumentale bygninger, skriver Statsbygg.

european_prize_for_urban_public_space_2010_2b (1)

Statsbygg forvalter det verdenskjente operabygget i Oslo, som skinner hvitt som et isflak i Oslofjorden med marmor fra de italienske Carrarra-gruvene. Når man kommer nærere på Den Norske Opera & Ballett, ser man allikvel fort at marmoren er utsatt for misfarging og skader i et hardt klima. «Den norske operaen ble valgt som case til dette prosjektet fordi det er et spesielt moderne og samtidig vernet bygg. Prosjektet skal hjelpe til å finne skånsomme metoder og produkter for vedlikehold, impregnering og renhold. Når dette prosjektet er ferdig vil vi kunne få ny kunnskap og nye metoder for vedlikehold av våre bygninger som benytter spesielle bygningsmaterialer», sier prosjektleder i Statsbygg, Resty Garcia, i følge Forskningsrådets nettsider.

Forskningrådet melder videre at en del av prosjektet skal utvikle nye materialer  og prøve ut produkter som allerede er på markedet. «Løsningen finnes i nanopartikler» er overskriften. Prosjektet skal munne ut i veiledere for behandling av ulike typer overflater ut fra egenskaper i steinmateriale, nedbrytningsmønster og mikroklimatiske forhold.

Bildet over er hentet fra  the European Prize for Urban Public Space, som  det norske operahuset vant i 2010.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Reidun Schlanbusch

Om

Mitt miljøengasjement kommer fra et humanistisk perspektiv. Jeg ønsker en håndtering av jordas ressurser som gjør at alle mennesker får tilgang på et godt livsgrunnlag. Jeg sitter i styret i smallprint.no og prøver å skrive litt når jeg har tid. Mange av mine innlegg handler om grønne bygg. Til daglig jobber jeg med reduksjon av klimagasser og helse- og miljøfarlige stoffer i byggnæringen, som forsker i SINTEF. Jeg henter selvfølgelig litt inspirasjon fra jobben, men skriver alltid privat og uavhengig på smallprint.no.


'ByggEkstra: Opera-marmor med nanoteknologi' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net