Bildet er hentet fra TL Wallace Construction. http://www.tlwallace.com/divisions/asphalt/

ByggEkstra: Asfalt fra planter

 

Denne uken har vi sett plantecellene i gras smile. Plantecellene på ukens bilde har grønne cellevegger som blant annet inneholder lignin. Lignin kan klassifiseres som en biopolymer. Hvis man ser på konstruksjonsmaterialet tre, så kan man på en enkel måte si at cellulosefibrene fungerer som forsterkning, mens lignin fungerer som et fleksibelt bindemiddel.

Asfalt er et annet materiale som inneholder bindemiddel. Bindemiddelet i asfalt heter bitumen, og  bitumen får vi når vi destillerer fossil råolje. Det nederlandske forskningsinstituttet Wageningen UR food and biobased materials rapporterer at de har kommet opp med en asfalt som erstatter store deler av bitumen med lignin. I tillegg til å spare fossile ressurser og klimagassustlipp skal denne asfalten også ha akustiske fordeler. Vi ser stadig til nederland når det gjelder miljøvennlig infrastruktur, se her hvis du gikk glipp av solar road. I følge Kapital produserer Nederland omtreng 10 millioner tonn asfalt hver år, så det er kanskje ikke så rart at de begynner å se seg om etter mer ressursvennlige alternativer. Les mer om hvor kult lignin er her.

 

Bildet er hentet fra TL Wallace Construction. http://www.tlwallace.com/divisions/asphalt/

Bildet er hentet fra TL Wallace Construction.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Reidun Schlanbusch

Om

Mitt miljøengasjement kommer fra et humanistisk perspektiv. Jeg ønsker en håndtering av jordas ressurser som gjør at alle mennesker får tilgang på et godt livsgrunnlag. Jeg sitter i styret i smallprint.no og prøver å skrive litt når jeg har tid. Mange av mine innlegg handler om grønne bygg. Til daglig jobber jeg med reduksjon av klimagasser og helse- og miljøfarlige stoffer i byggnæringen, som forsker i SINTEF. Jeg henter selvfølgelig litt inspirasjon fra jobben, men skriver alltid privat og uavhengig på smallprint.no.


'ByggEkstra: Asfalt fra planter' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net