Å holde TEDx talk – ikke umulig

Over de siste årene har jeg hatt mye glede og nytte av TED-talks; korte men informative og ofte sterke foredrag kringkastet på internet av den amerikanske organisasjonen TED. TEDs mål er å spre ideer.  Organisasjonen har en visjon om å endre verden ved å nå ut til folks liv og holdninger med inspirerte tanker.

TED-videoene har hatt en enorm suksess, spesielt blant unge tilhørere. De siste årene har også såkalte “TEDx-events”  begynt å skje rundt omkring i verden, særlig rundt universiteter og høyskoler der studenter organiserer sine egne, lokale TEDx-seminarer skåret over samme lest som de “store” TED-talk’ene på TED.com. Jeg var selv publikum på en slik TEDx-event i Trondheim for noen år siden, men på det tidspunktet hadde jeg aldri kunnet tro at jeg selv en dag skulle stå på scenen.

Jeg må derfor innrømme at pulsen gikk i taket, og ble der i noen uker, da jeg fikk denne eposten i innboksen etter sommeren:

Utdrag fra epost fra oraganisatorene av TEDxBergen 2015

Utdrag fra epost fra oraganisatorene av TEDxBergen 2015

De første jeg turte å fortelle dette til var mine kolleger i smallPrint. Der var det ingen kjære mor –  jeg kunne ikke si nei til en slik anledning! Hjemme og på jobb fikk jeg også full støtte. Det var bare å kaste seg ut i det! En uke senere stod navnet mitt i programmet sammen med kule designere, tøffe rappere og forskere med lang erfaring. I programmet ble jeg beskrevet som “Scientist and blogger”, og TEDxBergen skrev også om meg på facebook. Nervene satte inn.

Ja, jeg grudde meg i flere uker, men det var også en veldig nyttig prosess. Jeg fikk mye god hjelp nettverk, kolleger, familie og venner (særlig god hjelp fikk jeg fra smallPrint-gjengen!). Det mest utfordrende var å mestre “TED stilen” som er tilpasset til å tekkes et viralt publikum. Ideen skal være ny og spennende, fortellerstilen skal være intim, autentisk og underholdende. Ideen skal kommuniniseres slik at alle kan forstå den, men samtidig skal alt være vitenskapelig korrekt. Jeg oppdaget at det er en hårfin balanse mellom det lettfattelige og det upresise.

"The impossible redefined" i egen person...

«The impossible redefined» i egen person…

Jeg oppdaget også hvor svimlende, men samtidig engasjerende det er å skulle være sitt autentiske selv i en faglig presentasjon. Alle fagutrykk måtte lukes ut, og det gjensto for meg å bruke mine egne ord, og min egen historie, for å belyse ideen. Jeg valgte å presentere ideen om Nullutslippsbygg. Nullutslippsbygg har blitt et buzzword som brukes litt i hytt og pine, så jeg valgte å gå på scenen med en kompromissløs og bokstavelig vinkling: kan vi bygge uten å slippe ut klimagasser?

Inspirert av TEDs retningslinjer – som i norsk sammenheng oppleves som ganske amerikanske og pretensiøse – gav jeg talken tittelen “Emission Impossible”.

Bjørnar Nørstebø i SINTEF kunnskapsformidling designet den tøffe tittelsliden for meg.

Bjørnar Nørstebø i SINTEF kunnskapsformidling designet den tøffe tittel-sliden for meg.

TEDxBergen foregikk i NHHs aula den første helgen i oktober. Helgen i Bergen var en veldig positiv opplevelse. Jeg var én av ni “speakers”, og jeg kan ikke få sagt nok positivt om møtet med dem. Jeg føler meg heldig som fikk en hel helg sammen med disse folka som hver for seg virkelig er noe utenom det vanlige. Alle fra Ragna og Mira i rappe-duoen KUUK til fotografen Kristian Harby som vier alle sine krefter til bistandsprosjektet PictureAid, fra miljøengasjementet til Mike Dongelmans til Sunniva Roses utrolige formidlingsevne.  Jeg er veldig imponert over hele gjengen og det de hadde å fortelle. Se ikke bort i fra at opp til flere av av disse folka kommer til å gjøre en gjesteopptreden her på smallprint.no etterhvert!

Studentene som organiserte eventen var veldig flinke og organiserte en velsmurt og hyggelig helg med Tesla-sjåfør, superproff event og skikkelig studentfest etterpå. Det roet nervene mine veldig at stemingen på TEDx-eventen var så vennskapelig. Etter talken fikk vi kjempefine karikatur-tegninger av oss selv i gave, det var gøy. Jeg fikk også mange fine tilbakemeldinger fra publikum og særlig fra kolleger på SINTEF da videoen kom ut. Selv om jeg sverget at jeg aldri skulle si ja til noe sånt igjen da nervene var på sitt verste under forberedelsene, så tror jeg at jeg må gå tilbake på det og anbefale alle og gå opp på en TEDx scene! Det var en veldig positiv opplevelse og slett ikke så “impossible” som jeg først fryktet.

Til slutt fikk jeg i hvert fall en kjempefin premie!

 

Tusen takk til alle som hjalp meg med TEDxTalken.

Tusen takk til alle som hjalp meg med TEDxTalken!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 

Reidun Schlanbusch

Om

Mitt miljøengasjement kommer fra et humanistisk perspektiv. Jeg ønsker en håndtering av jordas ressurser som gjør at alle mennesker får tilgang på et godt livsgrunnlag. Jeg sitter i styret i smallprint.no og prøver å skrive litt når jeg har tid. Mange av mine innlegg handler om grønne bygg. Til daglig jobber jeg med reduksjon av klimagasser og helse- og miljøfarlige stoffer i byggnæringen, som forsker i SINTEF. Jeg henter selvfølgelig litt inspirasjon fra jobben, men skriver alltid privat og uavhengig på smallprint.no.


'Å holde TEDx talk – ikke umulig' har ingen kommentarer

Vær den første til å kommentere dette innlegget

Del dine tanker

Your email address will not be published.

© smallPrint A.S. All right reserved. Page based on Old Paper by ThunderThemes.net